Search
Generic filters

Zahřejte se s našimi podzimními recepty

V sychravém počasí je třeba se pořádně zahřát a nejlépe pořádným jídlem! My vám přinášíme dva lahodné recepty, které mají velikou výhodu – můžete si je připravit ze sezónních surovin! Budete tak mít jistotu, že váš výtvor je opravdu čerstvý a dá vám tak nejvíce vitamínů, které potřebujete k posílení imunity! Přejeme vám dobrou chuť!

Fazolová polévka se slaninou

Potřebujete:

  • 5 plátků slaniny
  • 800 g fazolí
  • 3 střední cibule
  • 2 mrkve
  • 1 červenou papriku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • bobkový list
  • tymián
  • sůl a černý pepř
  • kajenský pepř

Postup:

Fazole propláchneme a na 6 hodin namočíme do vody.

Ve velkém hrnci na středně vysokém ohni slaninu nakrájenou na kostičky opečte do křupava. Vylejte vypečený tuk a ponechejte v hrnci asi 2 lžíce. Slaninu si nechte stranou na pozdější zdobení. Přidejte cibuli, mrkev, červenou papriku, celer a česnek, vše nakrájené na kostičky, do hrnce a restujte 10 minut.

Vmíchejte mletý černý pepř, kajenský pepř, bobkový list a tymián. Zalejte malým množstvím kuřecího vývaru a 5 minut povařte. Přidejte fazole a zbytek vývaru a pokračujte ve vaření na středně vysokém ohni po dobu 10 až 15 minut, nebo dokud nebude veškerá zelenina měkká.

Pokud máme raději krémové polévky, můžete směs rozmixovat tyčovým mixérem.

fazolová polévka

 Těstoviny s dýňovou náplní

Potřebujete:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce

Na náplň:

  • 1 kg muškátové dýně
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • strouhanka
  • mletý muškátový oříšek

Postup: 

Dýni omyjeme, nakrájíme na menší kusy a odstaníme semínka. Takto upravenou dýni dáme péct do předehřáté trouby (200 °C) přibližně na půl hodiny. Po vyjmutí z trouby necháme dýni vychladnout, vydlabeme dužinu a přidáme vejce, parmazán, špetku muškátového oříšku, špetku soli a strouhanku, aby vzniklo vláčné těsto. Poté si připravíme těsto. Smícháme mouku s vejci a uhněteme těsto, ze kterého vyválíme tenkou placku. Necháme 15 minut odpočívat a poté ji nakrájíme na čtverečky o velikosti asi 8 x 8 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžíci dýňové směsi a spojením protilehlých cípů vytvoříme „kuličku“. Těstoviny vaříme v osolené vodě asi 5 minut. 

Podávat můžeme s trochou rozpuštěného másla a posypané parmazánem.

těstoviny
Skip to content