Search
Generic filters

Vracíme se z dovolené

Pro některé z nás může být konec dovolené v teplých krajích i tvrdým pádem do reality. Po dnech, kdy jsme byli zvyklí trávit čas v mořských vlnách, užívat si letních drinků, zmrzliny, může pro nás být návrat šokem, obzvláště poté, co jsme měsíce před dovolenou trávili izolovaní v domovech. Co vám může pomoci v tom, jak tuto změnu klimatu nejlépe přijmout? Tým OC Varyáda přináší některé užitečné tipy, ze kterých si můžete denní mantru udělat také. 

Lék na snížení podovolenkové deprese: Resty vyřešte před odjezdem na dovolenou! 

Ať už si bookujete dovolenou delší dobu před jejím uskutečněním, nebo sázíte na rychlý last minute, většinou máte možná tendenci již pár dnů před očekávaným volnem existovat v režimu off. Pokud jste již před tímto vypnutím stihli vyřídit pracovní i osobní resty, pak je to v pořádku. Doporučujeme si však před odjezdem udělat důkladný pracovní i osobní úkolníček, který vám zaručí, že se nebudete z dovolené vracet s neurózou. Máte-li v práci rozdělané projekty, předelegujte je na osoby, na které se můžete spolehnout. Jste-li v komunikaci s důležitým klientem, pověřte osobu, která vaši komunikaci v době nepřítomnosti precizně vyřídí.

Menší i větší úkoly, které se dají vyřešit do vašeho odjezdu, se snažte s několikatýdenním předstihem dotáhnout, abyste zkrátka měli čistý stůl. Není totiž nic horšího, než pokud vám musí kolegové telefonovat na dovolenou, nebo pokud máte po příjezdu pracovní stůl zavalený vzkazy. Pokud jde o předelegování rodinných záležitostí, pověřte babičky, tety, sourozence nebo přátele, aby případně dohlíželi na důležité záležitosti, které nesnesou odkladu po dobu trávení vašeho volna. 

Pokud jste zvládli přesměrovat pracovní e-maily, pověřit kolegy, pak zbývá ještě udělat pořádek ve vašem domácím prostředí, který za náš tým Varyády doporučujeme. Možná vám to bude znít jako banalita, ale nejlépe se vrací do uklizeného prostředí, kdy nemusíte ihned po dovolené řešit obtěžující úklid. Také nezapomeňte, že se mnohdy vracíte i s několika zavazadly, která nejlépe po příjezdu, vybalte, abyste si rychleji zvykli na změnu prostředí. 

Nejen dovolená, ale i její začátek a konec, by se měly obejít bez stresu. Pakliže je její začátek o stresující se honičce a příjezd je doprovázen neurózou, mohou příjemné a vyklidněné dny, které jste strávili ve slunečné destinaci, přijít vniveč. 

Přivítejte příjemné vzpomínky ve vašem domácím prostředí 

Sice jsme se vrátili možná do krušné reality, ale i tak máme za sebou několik dní, týdnů nebo i měsíců, které jsme strávili na příjemném místě a s lidmi, kteří se zasloužili o nezapomenutelné zážitky. Navštívili jste zajímavá místa a máte je zvěčněná? Pak se o volných chvílích pusťte do třídění fotografií, ze kterých si můžete rázem vytvořit poutavou domácí dekoraci s rámem, který lichotí i vašemu interiéru. Pokud jste minimalisté, můžete zvolit minimalistické plastové rámy, rámy se stínovou štěrbinou, rámy pro kašírované foto, nebo pak rámování s paspartou a sklem. Rázem si vytvoříte skvostný designový doplněk, pokud vaše stěny potřebují oživit! 

Návrat z dovolené plánujte nejlépe před víkendem 

Po každém návratu z dovolené se doporučuje udělat si jeden až dva dny volna na potřebnou aklimatizaci. Ne každý může mít možnost si další dny volna navíc vyčerpat. Mnozí z nás ani nechtějí, aby mohli zapadnout zpět do bláznivého pracovního kolotoče. Přesto doporučujeme plánovat návrat ze slunečné destinace tak, abyste měli ještě celý víkend před sebou a mohli se věnovat domácím restům a odpočinku. I ten totiž po návratu potřebujete, ač jste si užívali polehávání na pláži. Snažte se zachovat pokud možno stejný rytmus, jaký jste měli před odjezdem na dovolenou byl-li klidný a nesnažte se strhnout hektičnem, který může jak doma, tak i v zaměstnání, nastat. 

Zkrášlete si i pracovní prostředí 

Tím nemyslíme ověšení kanceláře rovnou havajskými květy. Stačí maličkost, která vám návrat alespoň trochu zpříjemní, ať už podložka pod myš s vaší fotografií , kroužkový sešit, na který si můžete navrhnout dle sebe, vlastní titulní fotografií. Fantazii se meze nekladou. Ať už zvolíte květinu, které vám připomíná dálky, kávu, která vám zachutnala na snídani, nebo sesbírané mušle jako suvenýr. Uvidíte, že pro vás nebude návrat do rušivé kanceláře tak krušný. 

Na první pracovní den si přivstaňte 

Možná se vám to zdá nemožné, ale snažte se již pár dní před příchodem do práce, udržovat běžný spánkový režim, jaký jste měli před odletem. Na províněné večery v tavernách sice můžeme mít pěkné vzpomínky, ale o to více nebudeme první den unavení. Doporučujeme si i přivstat, abyste byli v kanceláři již mezi prvními a dostali jste se do obrazu dříve, než budete zahlcení kolegy z různých oddělení. Ty nebude zajímat nejen vaše strávené volno a zážitky, ale i navázání na předchozí projekty, na kterých byli po období vaší nepřítomnosti, zodpovědnou osobou. 

A co vám tým Varyády doporučuje dále? Abyste plánovali pokud možno, alespoň další příjemné zážitky. 

Jaké tipy máte vy a co se vám nejvíce osvědčilo? Sdílejte s námi na Facebooku a nezapomeňte sledovat nabídky i klubovou aplikaci, ve které naleznete vše z vašeho oblíbeného centra. 

Skip to content