Search
Generic filters

Proč se nemusíte bát sólo cestování?

Láká vás cestování jen vás samotných? Nebo jste zjistili, že parta přátel zrovna v daný termín nemá čas s vámi trávit dovolenou? Vystupte z komfortní zóny a zkuste sólo cestování. Tým obchodního centra Varyády vám přináší pár tipů, jak překonat počáteční strach a jak odolat obavám z okolí, které mohou uskutečnění vaší touhy o samostatné dovolené, bránit. 

Cestovat sólo neznamená, že jste osamocení

Jen je důležité brát tuto budoucí (a pro někoho i první zkušenost) jako příležitost. Pocit samoty totiž můžeme cítit i v okamžiku, kdy jsme v denním kontaktu s přáteli a navštěvujeme jednu akci za druhou. Na dovolené nikdy sami nebudete, a to už od okamžiku, kdy nastoupíte do letadla, kde můžete navázat užitečné kontakty. Konverzaci můžete udržovat i se zdejším obyvatelstvem, personálem z místní kavárny nebo s kolemjdoucími, což je v některých zemích považováno za běžný standard. V italských městech je nahodilé oslovení na ulici považováno za přátelský projev.

Jste režisérem vaší dovolené 

Co si budeme, pokud jede větší kolektiv, většinou se plánování rozdělí mezi jednotlivé účastníky, od nákupu letenek, po zařizování ubytování, nebo vymýšlení programu. Ne vždy může dopadnout vše dle plánu a pokud dojde k nenadálým událostem, může dojít k menšímu napětí mezi účastníky tripu. Při sólo putování jste manažerem veškerého času vy sami. A pokud se přece jen setkáte při cestování s menším dobrodružstvím, nemusíte se spoléhat na nikoho jiného a užít si i okamžiky, které mohou striktní plánovače vyvést z míry. 

Žádné vynucené aktivity a kompromisy 

Ne každý sní o dovolené, kterou stráví výhradně na pláži. A pokud si uděláte individuální plán, může to přinést do dovolenkového soužití  značnou trhlinu. Při samostatném cestování se můžete slunit jak dlouho chcete, stejně tak absolvovat jakoukoliv horskou túru, jste-li spíše aktivní tvorové. Užívejte si jen vašeho volného času, kdy nemusíte dělat kompromisy a nepříjemné ústupky. 

Intenzivnější poznání místní kultury

Pokud si přejete opravdu blíže poznat tamní kulturu navštívené země, byl váš krok rozhodně tím správným. Cestujete-li totiž s parťákem, který dovolenou tráví spíše bezpečně na pláži, nebo s rodinou, která má již letité zažité zvyky, nedostanete se mnohdy blíže, než do místní pizzerie a zpět na apartmán. 

Pronajměte si Airbnb, zkuste couchsurfing! Nebojte se ani nocování na hostelu

Možnosti ubytování se samozřejmě vždy odvíjí od podmínek v dané zemi. Někde je bezpečnější se ubytovat ve hvězdičkovém hotelu a mít jisté all-inclusive, v evropských metropolích se ale nemusíte obávat i akčnějších variant ubytování. Velký potenciál má ubytování Airbnb, které je jednak cenově výhodné a můžete navíc intenzivně navázat kontakt s vaším pronajímatelem. Při couchsurfingu se navíc může i z vašeho ubytovatele stát parťák. Hostely se staly oblíbenou variantou, zejména pro ty, kterým nevadí navazovat kontakty a propojovat se. 

Sledujte sociální sítě, lokální skupiny, postujte fotografie z destinace 

Nalhávat si, že sociální sítě nemají v tomto století významný vliv nemá smysl. Pokud jste typově extroverti – cestovatelé, neklesejte na mysli, nevyšla-li dovolená s přáteli. Na Facebooku si vyhledejte pořádané eventy v dané destinaci, které by vás mohly zaujmout. Nebojte se propojovat s tématickými skupinami. Surfujete-li rádi, hledejte na Facebooku podobně zaměřené fanoušky dané aktivity. Sdílejte fotografie na Instagramu, kde se navíc v dnešní době pohybuje nespočet influencerů, kteří vám navíc mohou poradit s další náplní dovolené a prozkoumáním koutů země. 

Tak co, máte už sbalený kufr? 

Co vás na samostatném cestování nejvíce bavilo? Jaké situace vás nejvíce zaskočily? 

Sdílejte s námi a nezapomeňte sledovat náš blog, novinky a akce a oblíbenou klubovou aplikaci

Sdílejte to svým přátelům

Skip to content