Search
Generic filters

Oslaďte si chvíle (lehkými) velikonočními moučníky

Vánoce jsme tu měli před třemi měsíci a nyní nás čekají svátky, které symbolizují vítání jara, které se i s menšími výkyvy v počasí, daří užívat. Po zimě, která byla na sněhovou nadílku vydatná jsme připravili i zdravější inspirace na velikonoční dezerty. Hlídáte-li si tedy po zimních měsících štíhlou linii, potěšíme vás, že se můžete odvázat a zahřešit i zdravějšími variantami moučníků. 

Tradiční mazanec, beránek nebo jidáše nesmí na sváteční tabuli chybět 

Stejně jako vánočka patří k Vánocům, neobejdou se Velikonoce bez mazance, který se peče navíc i ze stejného těsta. Podle tradic se s jeho přípravou začínalo zpravidla na Bílou sobotu. Pro ty, kteří jsou v kuchyni ve svém živlu a mazanec bude letošní rok premiérou, máme pro vás i užitečný tip. U tohoto bochánkového symbolu Velikonoc totiž platí, že veškeré ingredience bychom měli opravdu vážit, proto bude v tomto případě kuchyňská váha užitečným pomocníkem, pokud má váš sváteční stůl zdobit správně nadýchaný mazanec. Na snídani můžete upéci i minimazance, a pokud chcete zdravější formu, můžete použít špaldovou mouku. 

Velikonoční beránek symbolizuje na velikonočních tabulích skopové maso, kterého bylo na českých jídelních stolech hojně. S ústupem chovu však došlo také k nedostatku tohoto druhu masa a vláčný beránek má symbolizovat tuto historickou oslavu skopového v českých domácnostech. Jak si upravíte tento moučník je jen na vás. Můžete přidat i želatinové kousky, ovoce, nebo rozinky. Hypermarket Albert dává tip na zdravější formu beránku s čoko kokoskami

Velikonoční jidášky, které tak rádi uždibujete, mají představovat provaz, na kterém se oběsil kdysi zrádný Jidáš. I dle něj se moučník pojmenoval. Svým zakrouceným tvarem ale také symbolizují jidáše zrod jara, ptáčky, hady a šneky, které jsme v zimním období neměli šanci tolik spatřit. 

Inspirativními kuchařky, pokud hledáte i jednoduchou cestu, může být kuchařka od trojice, která si uměleckým jménem říká La Buchta. Ve své publikaci Cesta z jednoho těsta uvedla desítky receptů, které vycházejí z toho samého těsta a poradí si s ním hravě i ti nejmenší. Nemáte-li čas na složité pečení, vsaďte na vděčné tipy Hrátky s těstem od Ivy Trhoňové, která předává osvědčené tipy, jak i za krátkou dobu zvládnout veškeré pečící přípravy efektivně.  Seženete ve vašem oblíbeném knihkupectví Kanzelsberger

Cukroví nepatří jen na vánoční tabuli. Nešetřete motivy a zapojte i nejmenší ratolesti

Pokud pro Vás Velikonoce znamenají zároveň dokonale naklizenou domácnost, určitě neváhejte do tvorby veselých velikonočních motivů zapojit i nejmladší členy domácnosti. Co takhle sušenky ve tvaru kraslic? Nebo ve tvaru poskakujících zajíčků? Tato činnost, věřte nám, bude pro vaše ratolesti více než zábavná. Pokud jsou navíc kreativci, jistě ocení i razítko na sušenky, díky kterému vyzdvihnou své manuální dovednosti a odreagují se navíc ze zdlouhavé distanční výuky. 

Sbíhají-li se vám chutě na perníčky, vězte, že nemusí jejich opojná vůně souviset jen s vánočním obdobím a svařákem. A pokud i tento rok čekáte nějaké ty koledníky, vězte, že nepohrdnou pořádnou výslužkou. 

Sladké pokušení i pro hlídače štíhlých linií 

Pokud si střežíte nějaké ty kilogramy a centimetry v pase, nezoufejte, i na vás jsme s pohoštěním mysleli. Nečekané návštěvy, které si svůj jídelníček hlídají, by neměly rozhodně odejít s prázdnou a skvělou alternativou jsou například sušenky z ovesných vloček s broskvemi. Přidat však můžete jakoukoliv variantu ovoce preferujete. Sledujete-li i food blogy, patrně oceníte kuchařku Janiny Černé (Cukrfree), jejíž kuchařky nejsou jen o netradičních receptech, ale i o dlouhodobé udržitelnosti v tom, že se bez většího množství cukru v potravinách obejdeme, aniž bychom se museli omezovat v konzumaci sladších pokrmů. Můžete si tedy vzít nejen inspiraci z dezertů, ale sestavit si kompletní sugar free menu od snídaně až po večeři. 

A co si připravíte na zub vy? Plánujete osvědčenou klasiku, nebo se chystáte i na něco nového? Sdílejte s námi.

Zapojte se do našeho clubu Varyáda, ve kterém můžete sledovat aktuality z obchodního centra a také informace o otevírací době v období Velikonoc. 

Skip to content