Search
Generic filters

Mlsání není o svátcích zakázáno!

Pracovali jste během roku na svých postavách, ale zároveň si nechcete přes vánoční svátky silvestrovské veselí úplně odepřít tu a tam něco na zub? S našimi tipy si nebudete muset rozhodně odpírat oblíbené laskominy!

Neuzobávejte, ale jezte do polosyta 

Asi v každé domácnosti se můžeme setkat s přeplněnou sváteční tabulí, kde najdeme od cukroví, přes slané brambůrky a chlebíčky téměř vše. To svádí k pozvolnému ujídání a pocitu, že když jsou Vánoce, můžeme si hodování dovolit. Těm šťastnějším z nás, kteří si kalorie nemusí příliš hlídat, mlsání neublíží. Pokud si ovšem denní příjem střežíte přísněji, nemusíte ihned radikálně přecházet k sucharům. Doporučujeme si nabrat určité množství cukroví nebo chlebíčků na talířek a konzumovat pochutiny z něj. Zkoušejte pracovat i s tím, kdy pocítíte sytost. Pokud po určité chvíli máte pocit přeplněnosti, nepřepínejte své síly a klidně další porci vynechejte. Pokud si nejste jistí, udělejte si v konzumaci pauzu, abyste množství jídla vstřebali. 

Odlehčete klasickou českou kuchyni 

Na štědrovečerní kuchyni je servírován ve většině případech kapr s bramborovým salátem, nebo jiný druh ryby, popřípadě. kuřecí či vepřový řízek. Místo kapra v trojobalu nebo smažených řízků si můžete připravit přírodní filet z lososa nebo plátek libového masa na menším množství ruku. Pokud máte i tak chuť na smaženou variantu kapra nebo řízku, nechte po smažení všechen přebytečný tuk vsáknout do ubrousku. Pokud jde o bramborový salát, přísní hlídači štíhlé linie si často pomáhají smícháním bílého jogurtu s majonézou, což představuje odlehčenější formu. Na oblíbené chlebíčky můžete použít místo vlašského nebo bramborového salátu domácí bylinkovou pomazánku. Určitě doporučujeme připravit i zeleninu, která mezi těmi všemi lahůdkami přes sváteční dny může chybět.  Ke chlebíčkům se hodí cukety, plátky papriky, dýně, k nimž si můžete smíchat dip z jogurtu a prolisovaného česneku. 

Nepečte kvanta cukroví 

Vánoční svátky jsou bezesporu svátky hojnosti. Pro mnohé domácnosti a poctivé hospodyňky to znamená, že již od konce listopadu začínají s pečením cukroví různých druhů. Pokud se chcete vyhnout nežádoucímu dojídání po svátcích, snažte se vytipovat, které cukroví vaše rodina nebo návštěvníci nejčastěji konzumují, abyste upekli opravdu to, po čem se na vaší tabuli zapráší. Velké zásoby totiž často vedou k tomu, že máme tendenci je dojídat, čímž se může náš plán o lehčím stravování lehce zbortit. 

Ovoce nejen jako dekorace 

Ovoce na vánoční tabuli je spíše už jako dekorace. Pokud nás honí mlsná, není nic jednoduššího, než si připravit zdravější variantu. K cukroví můžete připravit i ovocné mísy, kterým nepohrdnou ani příznivci cukrovinek a chlebíčků. 

Nezapomeňte na pohyb 

Ač nás vánoční období nutí spíše k vegetění u pohádek a televizního veselení, nezapomínejte mezi ujídáním sladkého cukroví i na pravidelné procházky. Pokud přeje počasí, dělejte si pravidelné procházky, klidně i několikrát denně, nebo si zaveďte pravidelnou denní rutinu v běhu. Den můžete také začít pravidelným protažením a workoutem zaměřeným na ohrožené partie, které by mohly přes Vánoce ochabnout. 

A jaké tipy máte vy na to, jak si i přes sváteční období udržet pevnou figuru? Sdílejte s námi a neváhejte sledovat naši klubovou aplikaci s lákavými nabídkami

Sdílejte s přáteli
Skip to content