Search
Generic filters

Marmeládové a džemové mámení

Sezóna výroby džemů a marmelád je sice ještě pár měsíců před námi, ale vy si můžete vaší úrodu, kterou využijete, už nyní předpřipravit, aby byla hojná a co nejvíc rozmanitá.

Když dva dělají totéž, ale není to totéž: Džem vs. marmeláda

Ačkoliv vám oba dva udělají chutnou službu a rozdíl mezi nimi běžný strávník taktřka neregistruje, rozdíl mezi těmito dvěma pokrmy, které jsou oblíbené na palačince, na vánočce nebo jiném pečivu, přece jen je. A také pro obě dvě potraviny platí pravidla, podle kterých se rozdělují. 

Kousky ovoce jedině v džemu

Pokud jste milovníci větších kousků ovoce, zřejmě míříte v obchodech do regálů s džemem, kde je právě množství ovoce jedním ze základních ukazatelů. Právě podíl ovocné složky je dalším z důležitých ukazatelů. Džem by totiž neměl obsahovat méně jak 35 % ovoce. 

Pokud se setkáte s vyšším podílem ovoce, je to v pořádku a pak se džem může nazývat “extra” nebo “výběrový”. Co do konzistence, i zde je výrazný rozdíl. Džem je spíše řidší, oproti marmeládě, která je tužší a dá se krájet. 

Marmeláda jenom z citrusových plodů?

Pokud jste v dětství trávili prázdniny u babičky, kde jste si vychutnávali vdolky s borůvkovou marmeládou, patrně už byste dnes takové označení jen tak nenašli. Dnes byste už tuto pochutinu v obchodech nalezli spíše pod označením “ovocná směs”, “ovocná pomazánka”, nebo “zavařenina”. Marmeláda dle norem EU totiž musí splňovat jedno zásadní pravidlo, a to aby byla vyrobena z citrusových plodů, jejichž podíl musí tvořit 20 % celého produktu. 

Zavařovací manuál v kostce 

Abyste si mohli džem nebo marmeládu opravdu vychutnat, neměli byste zapomenout na pár základních pravidel, která se týkají surovin, zpracování i skladování. 

Platí pravidlo, že vše nahnilé musí pryč, a to nekompromisně. Prvotní výběr totiž může výrazně ovlivnit následnou chuť a kvalitu výsledku. Pokud uvidíte, že ovoce vykazuje jakékoliv podobné známky jen zčásti, i tak se jej zbavte. V tomto ohledu neplatí to samé, co u zpracovávání pálenek, do kterých se přidává i druhořadé ovoce. 

Na zavařování se využívají jakékoliv sklenice od zavařenin, jejichž čistota může rovněž ovlivnit kvalitu vaší sladké pochutiny. Ve sklenicích by se neměly nacházet žádné zbytky po předešlých pokrmech. Důkladně je tedy vyčistěte, stejně tak jako používané nádobí. Sklenice, které jste si vyčlenili na zavařeniny nechte nejlépe vysušit v troubě horkým vzduchem, který zabrání šíření bakterií. 

Díky horkému vzduchu z trouby se sklenice i skvěle předehřejí, jakmile do nich budete lít hotovou marmeládu. 

Pakliže budete chtít přece jen udělat z džemu nebo marmelády i designový kousek, který bude sloužit i jako gourmet dárek, můžete využít okrasných zavařovacích sklenic z Tescomy, které znásobí chuť na sladkou snídani ještě víc. 

Ochutnat si váš výsledný počin můžete, ale platí vždy jen s novým a sterilně očištěným příborem. I malé množství slin, které se může dostat z příboru do nádoby totiž může podpořit nežádoucí kvašení. 

Pokud přece jen naleznete ve svých zásobách podezřele zbarvený nebo sražený džem, nestačí jen seškrábnout plíseň z povrchu. Je nutné se zbavit celého obsahu sklenice. 

Ať už budete mít vaše ovocná pokušení schovaná na pozdější konzumaci nebo je budete darovat, rozhodně vše označte štítky. Ač jde o trvanlivější potravinu, přece jen je dobré mít určitou představu jak dlouho je uskladněna.  Také nezapomeňte připsat název, abyste vždy sáhli do zásob po tom, na co opravdu máte chuť. Správně uzavřené a oštítkované zavařeniny skladujte v suchu, temnu a chladu. 

Výsledný produkt plňte do suchých sklenic, které uzavřete suchým víčkem. Díky teplu vznikle i žádoucí podtlak, který víčko na sklenici ještě více upevní. Pro ještě lepší skladování uchovávejte džemy a marmelády dnem vzhůru. Pokud produkt načnete, ale nezkonzumujete celý, skladujte jej poté v chladničce. 

Jste milovníci džemů a marmelád? V jaké podobě je nejraději konzumujete a jakou příchuť nejvíce preferujete?

Neváhejte sledovat naše šťavnaté nabídky a přehlednou aplikaci Varyády, kterou můžete mít během pár minut i ve vašich telefonech. 

Skip to content