Search
Generic filters

Hygge aneb umění udělat si pohodlí

Hygge je dánské slovo používané k pojmenování pocitu nebo okamžiku (ať už osamoceně nebo s přáteli, doma nebo venku) jako něco útulného, okouzlujícího nebo zvláštního. Hygge (nebo být „hyggeligt“) nevyžaduje žádné učení se „jak na to“, přijetí jiného životního stylu nebo nákup čehokoli nového. Hygge je všude kolem nás a především v nás. 

Kromě toho, že Dánové popisují věci jako hyggelig (související s hygge), jsou posedlí také přidáváním hygge k jiným slovům k popisu věcí. Například hyggekrog je v podstatě koutek, kde se můžete pohodlně usadit – představte si sedačku u okna, kde se zabalíte do deky a díváte se na svět, nebo vaše oblíbené křeslo, kde čtete všechno, co vám přijde pod ruku a popíjíte kávu.

hygge

Jak si vytvořit hygge u vás doma?

Svíčky
Pokud se zeptáte kteréhokoliv Dána, pravděpodobně vám řekne, že svíčky jsou nejdůležitější součástí domácí pohodové atmosféry. Dánové podle Mieka Wikinga, autora knížky Hygge – Prostě šťastný způsob života, spálí neuvěřitelných 13 liber vosku ročně na jednoho obyvatele – více než kterákoli jiná země na světě. Vypněte tedy nelichotivou lampu nebo lustr a zapalte svíčky.
 
Ať už si pořídíte pletený pléd, vlněný přehoz nebo jinou nadýchanou přikrývku – deky jsou must-have! Přidejte k tomu vlněné ponožky, teplý svetr a horkou čokoládu a nechte se hýčkat pohodovou atmosférou podzimního podvečera. 
 

Málokdo z nás má to štěstí, že o víkendu může odjet na chatu, kde na něj čeká rozpálený krb a pohodlný gauč. Ale nezoufejte, díky elektrickým krbům si můžeme navodit útulnou atmosféru klidně i v panelákovém bytě uprostřed sídliště.

Domácí dobroty

To, co jíte, je také nezbytné pro vytvoření pocitu pohodlí a dobré nálady. Zatímco restaurace mohou určitě mít hygge atmosféru (svíčky na stole a krb za zády), utrácení peněz za drahé jídlo není to pravé. Hygge je více o pohodlí a domácí atmosféře. Proč nevytáhnout starou kuchařku po babičce a neuvařit si oblíbené dobroty z dětství? A pokud jde o nápoje, nic na světě není chutnějšího než ranní káva a odpolední čaj. 

Zatímco podzim a zima jsou ideální období pro všechny věci související s hygge, Dánové si tento koncept užívají celý rok. V létě pouze vymění vlněné deky za piknikové a vyrazí s přáteli do nejbližšího parku, nebo letního kina. Pojďme se od nich tento způsob užívání života přiučit!

Skip to content