Search
Generic filters

Udělejte si doma džungli!

Mnozí z nás možná už snili, že v tuto dobu se jim poštěstí a budou moci některé vysněné destinace navštívit, i když cestování je pro nás většinu ještě docela vzdáleným tématem. Abychom však přece jen vášnivým cestovatelům navodili pocit nespoutané zeleně, připravili jsme si pro vás pár tipů, které rozhodně, pokud jste navíc milovníci zelené a tropických boho vzorů, ve svých domácnostech uvítáte. 

Džungle i ve velkoměstě

I když bydlíte ve velkoměstě, věřte, že nejste od zelené oázy klidu daleko. I ten nejrušnější městský vnitroblok může skýtat nevídané možnosti a vy jej můžete proměnit ve zdravě vypadající zelenou divočinu. 

Jak se vymanit z šedi svého bytu

Zařídit vaše bydlení tak, abyste se cítili opravdu jako v opravdové zeleni není zase tak těžké. Základem všeho je zelená barva, kterou mohou doplnit tyrkysové odstíny, ale vlastně všechny barvy, které se vám vybaví a evokují vám pestrobarevné safari od červené, po hnědou, až po zářivou žlutou. 

Na začátku je dobré se zbavit všeho, co nepochází z přírody a spíše působí plastickým dojmem. Chcete-li mít v bydlení nefalšovanou přírodu  divočinu, každý takový umělý prvek by spíše jen rozbíjel zelený dojem vašeho bydlení. Naopak se poohlížejte po doplňcích ze dřeva, kamene, keramiky, korku, bambusu a u látkových doplňků sázejte na přírodní tkaniny. 

Absolutní must have vaší džungle – bohatá flóra 

Nemusíte být předem profíci na floristiku, ale rozhodně se nemusíte spokojit s neviditelnm květináčkem někde v koutě.  Je určitě dobré promyslet, než vaše obydlí zahalíte do zeleného kyslíkového kabátku, které rostliny zvolíte i z hlediska péče o ně. Ne všechny rostliny navíc musí být bezpodmínečně živé. Častým doplňkem jsou i umělé, které také dokonale dotvářejí tu pravou atmosféru. Je na vaši fantazii, s jakou budete tvořit různá květinová zákoutí a zátiší, jaké skříňky a poličky zvolíte, každá květina totiž lichotí prostoru. 

Tropického ducha dokonale dodá tchýnin jazyk, různé druhy kapradin, nejrůznější druhy palem, kaktusů a fíkusů. Fajnšmekři si mohou nechat porůst stěny a knihovny břečťanem, ale také rozhodně nepochybíte drobnými plovoucími rostlinami, nebo bylinkovou zahrádkou, která vám navíc ponese i nějakou tu úrodu do salátů. Pokud jste přece jen limitováni místem, jsou dobrou volbou závěsná aerária. která skvěle oživí například vaše koupelny. 

Nebojte se pestrobarevných maleb ani divokých tapet hrajícími všemi odstíny džungle 

Pokud jste si zvolili mít ve svém bydlení džungli a přáli jste si opravdu barvy, budete potěšeni, že v tomto případě se nemusíte bát ani těch nejdivočejších barevných kombinací, které se vám vybavují ve spojení s džunglí. 

Minimalisté si mohou polepit třeba jen část stěny, nebo tapetu zarámovat. Jste-li spíše fanoušky světlých zdí a malba nebo tapeta je na vás najednou příliš, můžete doladit interiér alespoň obrazy připomínající zelenou divočinu. A pokud máte i nějaké opravdové fotografie z vašich cest, kdy jste džungli opravdu navštívili, můžete si je zvěčnit do fotoobrazů

Doplňků nemusí být příliš, ale mohou být výrazné 

Tropický styl je sám o sobě výrazným a už jen výrazná malba nebo tapeta na stěně ji propůjčí tohoto ducha. Nebojte se však experimentovat s výraznými tvary, pořiďte si houpací síť, závěsné korálky a přikrývky s minimalistickým rostlinným nebo barevnějším stylem. Ani v kuchyni se nemusíte obávat experimentů. Nebojte se zdobných motivů na nádobí a na příborech, umělohmotné mističky nahraďte bambusovými

A čím příchozí návštěva rozhodně nepohrdne? Zeleným čajem, míchaným drinkem například z ginu, nebo rumem z cukrové třtiny.  

Jaký je váš oblíbený interiér styl? Dovedli byste si proměnit vaše bydlení v džungli?

Skip to content