Search
Generic filters

Jak na home office?

Práce z domova čili home office se dnes stává čím dál více populární jak mezi zaměstnanci, tak i mezi zaměstnavateli. A ne jen díky koronaviru. Home office má své pro i proti, stejně jako docházení do práce. Na jednom se ale shodneme – šetří náš čas i prostředky. Je také prokázáno, že práce z domova zvyšuje produktivitu a spokojenost v práci. Největší výhodou home officu je to, že odpadá dojíždění do práce a můžete si práci zorganizovat podle sebe. Na druhou stranu je pro nás občas těžší se doma soustředit, zvlášť pokud máte malé děti, nebo kopu prádla na žehlení. Podívejte se s námi, jak efektivně využít pracovní dobu a zařídit si pracovní prostředí, kde budete sršet produktivitou a nápady!

Vytvořte si správné prostředí pro home office

I když se zdá, že pracovat z postele, gauče nebo pohodlného křesla před televizí musí být super, opak je pravdou. Není sice třeba mít pracovnu oddělenou od zbytku bytu dubovými dveřmi, ale určitě vám velmi pomůže pokud si na práci najdete klidný koutek. Snažte se vyhýbat frekventovaným místům a pokud možno seďte blízko okna, abyste měli dostatek denního světla. Pořiďte si takový stůl, aby se vám na něj všechno vešlo a vy tak nemuseli každou chvíli odbíhat. A nezapomeňte na dekorace – zvlášť zeleň! Dalším důležitým prvkem je židle. Musí být pohodlná, ale zároveň pevná, abyste při práci neusínali, ale ani netrpěli bolestí zad. Nastavte si monitor počítače nebo laptopu, tak abyste se za stolem nekrčili a pohodlně jste viděli. A když vám přijde, že sedíte už moc dlouho, udělejte si romantickou procházku k lednici a zpět. 

Home office

Nepodceňujte přestávky

Nejraději byste udělali všechnu práci najednou a skončili o hodinu dříve? Tak to je nejlepší cesta ke zdravotním problémům. Kromě toho, i vaše produktivita začne po nějaké době klesat, a tak se přistihnete, že úkol, který by vám jindy zabral hodinu, teď děláte dvě. Přestávky jsou důležitější, než si myslíte. Kromě klasické pauzy na oběd se doporučuje dát si každou hodinu krátkou pětiminutovou přestávku, abyste načerpali nové síly. Protáhněte se, zacvičte si, udělejte si kávu nebo čaj a uvidíte, že vám práce půjde lépe od ruky. 

Oblečte se!

Ano, my víme, pracovat v pyžamu je prostě pohodlné. Ale nepodléhejte tomu pokušení, vylézt z postele a skočit rovnýma nohama za pracovní stůl. Ušetříte si tak paniku spojenou s přípravou na videohovor na poslední chvíli. Kromě toho, vaše mysl se lépe přepne do pracovního módu pokud se každé ráno připravíte tak, jako kdybyste šli do práce. Nemusíte doma samozřejmě sedět v saku a kravatě, ale je dobré alespoň si obléct kalhoty a tričko.

Home office
Skip to content