Search
Generic filters

Jak si zpříjemnit odpoledne? Přece čajem o páté!

 

Co je to vlastně čaj? Čajem se dnes označuje v podstatě vše, co nějakou dobu plavalo v horké vodě. Ale málokdo ví, že pravý čaj je pouze ten, který pochází z nálevu lístků rostliny čajovníku. Čistý, neboli pravý čaj, pochází z keřů čajovníku, které se pěstují především v Asii, Africe, Jižní Americe a Austrálii, v Evropě se pěstuje pouze na Azorách. 

Slovo „čaj“ pochází z čínštiny a dnes se tento výraz s menšími obměnami používá v mnoha jazycích po celém světě. V zemích, kam se tento nápoj dostal po moři, se název podobá anglickému „tea“: ve francouzštině „thé“. V italštině „té“. V zemích, do nichž byl přinesen po souši, je jeho název podobnější čínskému „čcha“; v Indii, arabských a slovanských zemích se nazývá „čaj“.

Oxidace nebo fermentace?

Jak vlastně dělíme pravé čajové rostliny? A na základě čeho? V historických pramenech se dozvídáme, že čaj se zpracovával fermentací…to je lež. Jediný čaj, který je upravován fermentací je Pchu-er, jehož lístky projdou složitým procesem zpracování na jehož konci dochází k fermentaci. Takové lístky se poté nechají zrát v zemi několik dnů až týdnů. Tedy, čaje rozdělujeme do čtyř základních skupin, podle stupně oxidace:

🍵 Bílý čaj: dochází k samovolné oxidaci během zrání čaje. Části listů zůstávají zelené, okraje hnědnou.

🍵 Zelený čaj: prochází oxidací v době mezi sběrem a zpracováním, poté se zpracují teplem, a tak si udrží svěží zelenou barvu.

🍵 Polozelený čaj: lístky procházejí oxidací, která je však několikrát přerušena. Tyto lístky jsou poté hnědé s nazelenalým odstínem.

🍵 Černý čaj: lístky se po sběru mechanicky naruší a oxidace probíhá za vlhka a ve vyšších teplotách. Tímto procesem lístky zcela zoxidují a mají hnědou až černou barvu. Tento druh je historicky nejoblíbenější.

Výběr těch nejlepších čajů najdete v naší prodejně Oxalis!

čaj o páté

Čaj o páté aneb jak to vlastně bylo?

Původ zvyku pít tento nápoj a přikusovat k němu nějakou drobnost právě v pět hodin odpoledne se tradičně připisuje Anglii a jejím tradic dbalým obyvatelům. Traduje se, že s tímto nápadem přišla vévodkyně Anna z Bedfordu někdy kolem roku 1840. Doba mezi obědem a večeří, která se tehdy podávala módně až kolem osmé hodiny večerní, jí přišla příliš dlouhá. A tak si začala dlouhá odpoledne krátit ve společnosti svých přítelkyň, dobrého čaje a malých sendvičů. 

Ani dnes, navzdory uspěchané době a moderním technologiím tento zvyk z anglických domovů nezmizel. Naopak se rozšířil do hotelů, restaurací a kaváren, kde si můžete šálek lahodného čaje vychutnat již od tří hodin odpoledne.

čaj

A co k čaji?

Můžete ho doplnit mlékem (a neošklíbejte se, je to opravdu dobré), plátkem citrónu, cukrem nebo medem. Záleží na tom, čemu dáváte přednost, fantazii se meze nekladou a u dobrého čaje nemůžete nic zkazit ani kapkou rumu! 
Zakusovat můžete proslulé club sendviče, bylinkové trojhránky s kozím sýrem, nebo pokud dáváte přednost sladkému pečivu, určitě ochutnejte tradiční anglické mince pies nebo naopak naší tradiční bábovku s čokoládou!
 
co k čaji
Skip to content