Velká soutěž o ceny za 1,5 milionu prodloužena do 15. 10. Stále máte šanci dostat se do osudí!
Těšte se na nový grafický kabát webových stránek Varyády!
den
hodin
minut
vteřin

Jak si zpříjemnit odpoledne? Přece čajem o páté!

 

Co je to vlastně čaj? Čajem se dnes označuje v podstatě vše, co nějakou dobu plavalo v horké vodě. Ale málokdo ví, že pravý čaj je pouze ten, který pochází z nálevu lístků rostliny čajovníku. Čistý, neboli pravý čaj, pochází z keřů čajovníku, které se pěstují především v Asii, Africe, Jižní Americe a Austrálii, v Evropě se pěstuje pouze na Azorách. 

Slovo „čaj“ pochází z čínštiny a dnes se tento výraz s menšími obměnami používá v mnoha jazycích po celém světě. V zemích, kam se tento nápoj dostal po moři, se název podobá anglickému „tea“: ve francouzštině „thé“. V italštině „té“. V zemích, do nichž byl přinesen po souši, je jeho název podobnější čínskému „čcha“; v Indii, arabských a slovanských zemích se nazývá „čaj“.

Oxidace nebo fermentace?

Jak vlastně dělíme pravé čajové rostliny? A na základě čeho? V historických pramenech se dozvídáme, že čaj se zpracovával fermentací…to je lež. Jediný čaj, který je upravován fermentací je Pchu-er, jehož lístky projdou složitým procesem zpracování na jehož konci dochází k fermentaci. Takové lístky se poté nechají zrát v zemi několik dnů až týdnů. Tedy, čaje rozdělujeme do čtyř základních skupin, podle stupně oxidace:

🍵 Bílý čaj: dochází k samovolné oxidaci během zrání čaje. Části listů zůstávají zelené, okraje hnědnou.

🍵 Zelený čaj: prochází oxidací v době mezi sběrem a zpracováním, poté se zpracují teplem, a tak si udrží svěží zelenou barvu.

🍵 Polozelený čaj: lístky procházejí oxidací, která je však několikrát přerušena. Tyto lístky jsou poté hnědé s nazelenalým odstínem.

🍵 Černý čaj: lístky se po sběru mechanicky naruší a oxidace probíhá za vlhka a ve vyšších teplotách. Tímto procesem lístky zcela zoxidují a mají hnědou až černou barvu. Tento druh je historicky nejoblíbenější.

Výběr těch nejlepších čajů najdete v naší prodejně Oxalis!

čaj o páté

Čaj o páté aneb jak to vlastně bylo?

Původ zvyku pít tento nápoj a přikusovat k němu nějakou drobnost právě v pět hodin odpoledne se tradičně připisuje Anglii a jejím tradic dbalým obyvatelům. Traduje se, že s tímto nápadem přišla vévodkyně Anna z Bedfordu někdy kolem roku 1840. Doba mezi obědem a večeří, která se tehdy podávala módně až kolem osmé hodiny večerní, jí přišla příliš dlouhá. A tak si začala dlouhá odpoledne krátit ve společnosti svých přítelkyň, dobrého čaje a malých sendvičů. 

Ani dnes, navzdory uspěchané době a moderním technologiím tento zvyk z anglických domovů nezmizel. Naopak se rozšířil do hotelů, restaurací a kaváren, kde si můžete šálek lahodného čaje vychutnat již od tří hodin odpoledne.

čaj

A co k čaji?

Můžete ho doplnit mlékem (a neošklíbejte se, je to opravdu dobré), plátkem citrónu, cukrem nebo medem. Záleží na tom, čemu dáváte přednost, fantazii se meze nekladou a u dobrého čaje nemůžete nic zkazit ani kapkou rumu! 
Zakusovat můžete proslulé club sendviče, bylinkové trojhránky s kozím sýrem, nebo pokud dáváte přednost sladkému pečivu, určitě ochutnejte tradiční anglické mince pies nebo naopak naší tradiční bábovku s čokoládou!
 
co k čaji
Skip to content