- Obchody 9:00 – 20:00
- Hypermarket Albert 8:00 – 21:00
- +420 776 505 384
Co je to vlastně čaj? Čajem se dnes označuje v podstatě vše, co nějakou dobu plavalo v horké vodě. Ale málokdo ví, že pravý čaj je pouze ten, který pochází z nálevu lístků rostliny čajovníku. Čistý, neboli pravý čaj, pochází z keřů čajovníku, které se pěstují především v Asii, Africe, Jižní Americe a Austrálii, v Evropě se pěstuje pouze na Azorách.
Slovo „čaj“ pochází z čínštiny a dnes se tento výraz s menšími obměnami používá v mnoha jazycích po celém světě. V zemích, kam se tento nápoj dostal po moři, se název podobá anglickému „tea“: ve francouzštině „thé“. V italštině „té“. V zemích, do nichž byl přinesen po souši, je jeho název podobnější čínskému „čcha“; v Indii, arabských a slovanských zemích se nazývá „čaj“.
Jak vlastně dělíme pravé čajové rostliny? A na základě čeho? V historických pramenech se dozvídáme, že čaj se zpracovával fermentací…to je lež. Jediný čaj, který je upravován fermentací je Pchu-er, jehož lístky projdou složitým procesem zpracování na jehož konci dochází k fermentaci. Takové lístky se poté nechají zrát v zemi několik dnů až týdnů. Tedy, čaje rozdělujeme do čtyř základních skupin, podle stupně oxidace:
Bílý čaj: dochází k samovolné oxidaci během zrání čaje. Části listů zůstávají zelené, okraje hnědnou.
Zelený čaj: prochází oxidací v době mezi sběrem a zpracováním, poté se zpracují teplem, a tak si udrží svěží zelenou barvu.
Polozelený čaj: lístky procházejí oxidací, která je však několikrát přerušena. Tyto lístky jsou poté hnědé s nazelenalým odstínem.
Černý čaj: lístky se po sběru mechanicky naruší a oxidace probíhá za vlhka a ve vyšších teplotách. Tímto procesem lístky zcela zoxidují a mají hnědou až černou barvu. Tento druh je historicky nejoblíbenější.
Výběr těch nejlepších čajů najdete v naší prodejně Oxalis!
Původ zvyku pít tento nápoj a přikusovat k němu nějakou drobnost právě v pět hodin odpoledne se tradičně připisuje Anglii a jejím tradic dbalým obyvatelům. Traduje se, že s tímto nápadem přišla vévodkyně Anna z Bedfordu někdy kolem roku 1840. Doba mezi obědem a večeří, která se tehdy podávala módně až kolem osmé hodiny večerní, jí přišla příliš dlouhá. A tak si začala dlouhá odpoledne krátit ve společnosti svých přítelkyň, dobrého čaje a malých sendvičů.
Ani dnes, navzdory uspěchané době a moderním technologiím tento zvyk z anglických domovů nezmizel. Naopak se rozšířil do hotelů, restaurací a kaváren, kde si můžete šálek lahodného čaje vychutnat již od tří hodin odpoledne.
OC Varyáda
Kpt. Jaroše 375/31,
Dvory, 360 06
Karlovy Vary
Tel: +420 776 505 384
Email: [email protected]
Otvírací doba obchodů: 09:00 - 20:00
Otevírací doba Albert: 08:00 - 21:00
Obchodní galerie
9:00 – 20:00
Hypermarket Albert
8:00 – 21:00
Česká spořitelna
10:00 – 13:00 | 14:00 – 19:00
OC VARYÁDA
Kpt. Jaroše 375/31, Dvory, 360 06
Karlovy Vary