- 30. září 2022
Čas, který věnujeme snídani nebo krátké přesnídávce má velký význam, neboť nám umožňuje zkrátit pauzy mezi jednotlivými jídly. O snídani se obzvláště hovoří jako o správném startu do nového dne a měla by být zároveň i největším chodem v celém denním jídelníčku. Jak můžeme naší ranní rutinu nakopnout lépe a přispět k lepší životosprávě? Připravili jsme pro vás zdravé a rychlé tipy, které vás příjemně zasytí a dodají tělu potřebnou zásobu živin.
Snídaně na řecký způsob: Kouzlo dlouhověkosti Řeků prozrazeno
Řekové se dožívají vysokého věku i proto, že pravidelně konzumují extra panenský olivový olej. V této snídaňové variantě najdete také ty nejlepší nízkosacharidové suroviny jako lilek a sýr halloumi.
Nakrájejte si lilek nahrubo a sýr na kostičky. 1 stroužek česneku smažte 1 minutu na velké pánvi, až se rozvoní. Poté přidejte nakrájený sýr a smažte 5 až 8 minut. Dále přidejte lilek a oregano. Na pánvi nechte ještě 5 minut. Směs promíchejte, přikryjte a duste ještě chvilku, dokud nebude lilek úplně měkký. V malé mističce si smíchejte olej s balzamikovým octem. Vytvořený pokrm z pánve rozdělte na talíře a zakapejte smíchaným dresingem z oleje a octa. Příprava pokrmu vám zabere zhruba 25 minut.
Květákový mozeček: Větší snídaně i skromná, ale sytá večeře
Kombinace, která spolu skvěle funguje a také vás zasytí, pokud se například chystáte na túru, kde nebudete mít možnost se delší dobu občerstvit. Příprava pokrmu vám zabere do 25 minut. Budete potřebovat 1 středně velký květák, který si rozdělte před vařením na růžičky. V páře vařte 8 až 10 minut , dokud nezkřehne. Po dovaření ponechte květák vychladnout. Mezitím vyklepněte do misky vejce, podle vaší chuti osolte a opepřete. Prošlehejte vidličkou a dejte si opět stranou. Ve velké pánvi si rozehřejte máslo. Jakmile bude horké, vsypte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud se nerozvoní a nezhnědne. Přidejte poté nakrájený květák a kmín a smažte 1 až 2 minuty. Zalijte rozšlehanými vejci a promíchejte vařečkou, až se vejce usmaží. Sundejte míchanici z plotýnky a posypte pažitkou. Dle chuti můžete přidat i slaninu.
Anglická snídaně ve zdravější verzi se špenátem a avokádem
Tradiční anglickou snídani jsme již zvyklí nějaký ten pátek konzumovat nejen v zahraničí, ale i u nás, a to v rámci různých snídaňových menu. Výhodou této varianty snídaně je možnost si zařadit do ní ingredience dle vašich chutí. Vejce si připravte dle toho, jak je máte rádi. Ve velké pánvi začněte smažit klobásku a slaninu. Ponechejte zhruba 5 až 10 minut na pánvi, na středním stupni. Poté si připravte nakrájené žampiony a na stejné pánvi je smažte po dobu 5 až 7 minut. Často je promíchávejte, aby se nespálily. Jakmile budou hotové, sejměte z plotny a dochuťte dle libosti. Poté všechny ingredience naporcujte na talíře, společně s nakrájeným avokádem a uvařeným špenátem. Snídaně tak získá díky avokádu a špenátu více fresh podobu.
Jak vypadá vaše skladba snídaně? Jste fanoušci snídaní, nebo ji vynecháváte? Sdílejte s námi a neváhejte sledovat nejnovější dění z klubové aplikace Varyády!